Publicaties

Kindercoaching Bennekom voorziet in behoefte

BENNEKOMS NIEUWSBLAD

Vorig jaar startten de kindercoaches Yvonne Milot en Nicoline de Gier hun eigen praktijk KinderCoaching-Bennekom. Nu, precies één jaar later, kijken kinderen en hun ouders tevreden terug op de hulp van de kindercoaches. “Het blijkt dat we voorzien in een behoefte in Bennekom en omgeving.”

Vastlopen

“De druk op kinderen is tegenwoordig behoorlijkhoog”, stellen Milot en De Gier. Er wordt veel van kinderen verwacht, thuis en op school. Er zijn kinderen die last hebben van (cyber) pesten, concentratieproblemen of faalangst. Kinderen met autisme of ADHD vinden het vaak lastig om daar mee om te gaan. Regelmatig loopt een kind vast en weten de ouders niet meer hoe het nu verder moet. KinderCoaching kan in zo’n geval uitkomst brengen.

Oplossingsgericht

“Wij hebben natuurlijk geen toverstokje”, zegt Milot, “dus de problemen kunnen we niet laten verdwijnen, maar we kunnen samen met het kind en de ouders wel kijken hoe je er het beste mee om kunt gaan. Dat doen we meestal spelenderwijs. Vaak ligt de oplossing ook in eenvoudige dingen. Dan zie je een kind denken: O ja, zo kan het natuurlijk ook.”

Kortdurend

“Het is telkens weer mooi om te zien hoe kinderen na een aantal sessies steviger in hun schoenen staan”, vertelt De Gier. “Als kindercoaches houden we ons niet bezig met de oorzaak van het probleem maar werken vanuit het hier en nu. De kindercoach gelooft in de eigen kracht van het kind. Natuurlijk betrekken we de ouders en eventueel de school of andere hulpverleners hierbij. Ieder kind en elke situatie is anders, dus de bijbehorende oplossing ook.”

Kinderfysiotherapeut

De kindercoaches Milot en De Gier werken nauw samen met kinderfysiotherapeut Suzanne van Snippenberg (gevestigd in het Fysiotherapeutisch centrum Knieriem en Van Bergen). “We vullen elkaar goed aan.” De kinderfysiotherapeut pakt bijvoorbeeld de houding van een kind aan terwijl de kindercoaches de psychosociale kant voor hun rekening nemen.

Sociale weerbaarheid

Nieuw is de mogelijkheid om in een klein groepje een sociale vaardigheidstraining te volgen. KinderCoaching-Bennekom heeft zelf een reeks oefeningen en rollenspellen ontwikkeld om kinderen te leren hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen. Het is ook mogelijk deze training in overleg te verzorgen op basisscholen. Meer informatie is te vinden op de website www.kindercoaching-bennekom.nl.

Eerste praktijk voor Kinder-Coaching in Bennekom

BENNEKOMS NIEUWSBLAD

Door: Doriet Willemen

BENNEKOM - Concentratieproblemen, dyslexie, pesten of faalangst. In iedere klas komt het voor. Soms zit een kind op school of thuis niet lekker in zijn vel en kan het wel een steuntje in de rug gebruiken. In zo’n geval gaat de kindercoach samen met het kind en de ouders op zoek naar een oplossing.

Nicoline de Gier en Yvonne Milot. Foto: Johan Mulder

Laagdrempelig, praktisch en kortdurend, zo kun je de werkwijze van KinderCoaching-Bennekom het beste omschrijven. “Een probleem als dyslexie of ADHD kunnen we niet oplossen”, stelt kindercoach Nicoline de Gier, “maar we kunnen wel samen met het kind bekijken wat voor hem of haar de beste manier is om er mee om te gaan.” Of zoals haar collega Yvonne Milot het verwoordt: “De richting van de wind en de windkracht kun je niet veranderen, maar wel HOE je gaat zeilen.” De twee ervaren leerkrachten, respectievelijk meer dan 35 en 20 jaar werkzaam in het onderwijs, besloten vorig jaar de handen ineen te slaan. Beiden hadden al eerder diverse cursussen gevolgd en daar kwam nu ook nog de officiële opleiding tot kindercoach bij. In september openden zij als eersten in Bennekom een eigen KinderCoaching praktijk, gevestigd in het Fysiotherapeutisch Centrum Knieriem en van Bergen aan de Heerdlaan 39-43. “We werken nauw samen met kinderfysiotherapeut Susanne van Snippenberg en vullen elkaar mooi aan. Zo gaan we binnenkort samen een sociale weerbaarheidstraining voor kinderen ontwikkelen.” Tijdens een bezoek aan de kindercoaches is het de bedoeling dat kinderen zich bewust worden van hun eigen situatie. “Dat gaat eigenlijk spelenderwijs”, legt Milot uit. “We houden geen praatsessies maar gaan samen aan de slag met materialen als handpoppen, taartpunten en zelfs een stoplicht. En we kijken ook altijd naar de dingen die wčl goed gaan.” “Wij stellen geen diagnoses”, vult De Gier aan. “We willen in de eerste plaats een oplossing op maat vinden waardoor het kind weer goed in zijn vel zit. En het is iedere keer weer genieten wanneer dat lukt. Het is schitterend om te zien hoe een kind na een paar bezoekjes lachend en huppelend de deur uitgaat”. Meer informatie is te vinden op de website www.kindercoaching-bennekom.nl.